Theaterjournaal hoofdpagina
Nieuws
Thijs van de Meeberg grote winnaar VARA Leids Cabaret Festival 2015
Thijs van de Meeberg is als grote winnaar uit de bus gekomen van het VARA Leids Cabaret Festival 2015. Uit handen van juryvoorzitter Laurens Ham ontving hij de juryprijs. Aan Sanne Wallis de Vries, de presentatrice van de avond, de eer om de publieksprijs bekend te maken. Die ook naar Thijs van de Meeberg gaat dit jaar.

De drie finalisten die het zaterdag 14 februari in de finale tegen elkaar opnamen en tevens met elkaar de komende maanden, 26 februari tot en met 6 juni, met de Finalistentour langs de kleine zalen van de grote Nederlandse theaters zullen gaan, zijn: Thijs van de Meeberg, Tim Hartog en Nabil Alouad Ayad.


Bron: VARA Leids Cabaret Festival, Datum: 15-02-2015

Eerste nominaties voor de Toneelprijzen 2015 bekend
Vanavond heeft juryvoorzitter Boris van der Ham namens de Nederlandse Toneeljury de eerste nominaties voor de VSCD Toneelprijzen bekendgemaakt tijdens het radioprogramma ‘Opium op 4’. Tijdens de uitzending werden diverse genomineerden overvallen met het nieuws dat zij genomineerd zijn voor een van de prijzen, waaronder Camilla Siegertsz, die hoofdgast was van het programma, en genomineerd is voor de Colombina voor haar rol in ‘Een bruid in de morgen’ van Toneelgroep Amsterdam. De VSCD Toneelprijzen bestaan uit de Theo d’Or, Louis d’Or, Colombina en Arlecchino. De prijzen worden uitgereikt op 13 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival 2015.

Genomineerd voor de Theo d’Or (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol)
Halina Reijn voor haar rol in ‘Maria Stuart’ van Toneelgroep Amsterdam
Chris Nietvelt voor haar rol in ‘Maria Stuart’ van Toneelgroep Amsterdam
Marieke Heebink voor haar rol in ‘Medea’ van Toneelgroep Amsterdam

Genomineerd voor de Louis d’Or (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke, dragende rol)
Ramsey Nasr voor zijn rol in ‘The Fountainhead’ van Toneelgroep Amsterdam
Victor Löw voor zijn rol in ‘DE VERLEIDERS: door de bank genomen’ van Bos Theaterproducties
Hajo Bruins voor zijn rol in ‘Welkom in de familie’ van DeLaMar Producties

Genomineerd voor de Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol)
Loes Luca voor haar rol in ‘Bedscènes’ van DeLaMar Producties
Camilla Siegertsz voor haar rol in ‘Een bruid in de morgen’ van Toneelgroep Amsterdam/Frascatie

Genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol)
Ward Weemhoff voor zijn rol in ‘Gavrilo Princip’ van De Warme Winkel
Hubert Fermin voor zijn rol in ‘As you like it’ van Nationale Toneel

De Nederlandse Toneeljury bestaat uit Boris van der Ham (voorzitter), Cecile Brommer, Keimpe de Jong, Walther van den Heuvel, Lieke Jordens, Wybrich Kaastra, Jeannette Smit en Karin Veraart.


Bron: Opium op 4, Datum: 13-02-2015

Tragikomedie met psychiater Lowijs Perquin over prostaatkanker
Theater Bellevue presenteert in Bellevue Lunchtheater ‘Komt een dokter bij de dokter’, geregisseerd door Abel Nienhuis. Met psychiater Lowijs Perquin en acteurs Martijn Hillenius, Rosa Reuten en Han Oldigs. De voorstelling is te zien van donderdag 12 tot en met zaterdag 28 maart (beh zo/ma), om diverse aanvangstijden in de Paloni Zaal van Theater Bellevue. Op zaterdag 14 maart gaat de voorstelling om 17.30 uur in première.

Tragikomedie over prostaatkanker. Taboedoorbrekend, met humor en ontroering. Wat zou jij doen als je na ingrijpende kankerbehandelingen nog een beperkte tijd te leven hebt? De medische molen op volle toeren laten draaien, een wereldreis maken, tijd doorbrengen met je geliefden, als een bezetene doorwerken, in paniek raken? Psychiater Lowijs Perquin, wiens prostaatkanker niet meer te stoppen is, besloot samen met theatermaker Abel Nienhuis een voorstelling te maken.

Wat rest een dokter tegen piekeren, depressie en psychose, iemand die artsen getraind heeft in slechtnieuwsgesprekken? En wat doet deze man die de illusie had het noodlot in de hand te hebben, maar zelf terecht gekomen is aan de verkeerde kant van de statistiek, die eerst zo hoopvol leek? Hem wacht drie acteurs en een regisseur in een poging grip te krijgen op wat hem overkomt. Het dierbare verleden tot leven te wekken. Te oefenen in wat gaat komen, waar niemand aan wil en niemand zich een voorstelling van kan maken: doodgaan.

‘Komt een dokter bij de dokter’ is een taboedoorbrekende theatervoorstelling vol humor en ontroering, met muziek en dans. Aangrijpende en bevrijdende scènes die naadloos overvloeien in jeugdherinneringen en dromen over het gevecht met de naderende dood.


Bron: Theater Bellevue, Datum: 11-02-2015

Cultuurfonds besteedt € 821.000 aan Nationaal Theaterweekend
Het Prins Bernhard Cultuurfonds besteedt dit jaar € 821.000 aan het Nationaal Theaterweekend, om zo een breder en groter publiek naar de Nederlandse theaters te brengen. Het geld komt van de BankGiro Loterij, uit een van de extra trekkingen van 2014. Dat is dinsdagavond laat bekendgemaakt op het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De BankGiro Loterij overhandigde daar in totaal € 62,5 miljoen aan 66 culturele instellingen uit het hele land.

Het Nationaal Theaterweekend is een nieuw initiatief van het Cultuurfonds, in samenwerking met Het Nationaal Theaterfonds, met als doel het publiek sterker te betrekken bij podia in de directe omgeving. Vanaf volgend jaar bieden tientallen theaters verspreid over het hele land in het derde weekend van januari een bijzondere programmering aan, voor een speciale prijs van € 10 per persoon.

Het Cultuurfonds werkt hierin samen met Het Nationaal Theaterfonds van Albert Verlinde. “Het is prachtig dat het publiek de kans krijgt om tijdens dit speciale weekend een gevarieerd en aansprekend programma te bezoeken in het theater in de buurt”, aldus Verlinde, die sinds 2013 met zijn theaterfonds het culturele aanbod in Nederland financieel ondersteunt.

Het Nationaal Theaterweekend 2016 is op 15, 16 en 17 januari.


Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds, Datum: 11-02-2015

Musical-amateurs krijgen alsnog tweede editie Awards gala
Musical-icoon Pia Douwes maakte vanmiddag bekend dat de Nederlandse Amateur Musical Awards voor een tweede maal zullen worden uitgereikt. Ze deed dit tijdens haar masterclass aan musicalacteur Jonathan Vroege, in het DeLaMar Theater. Jonathan Vroege kreeg de masterclass aangeboden als winnaar van de Pia Douwes Special Talent Award tijdens het Amateur Musical Awards Gala 2014. De eerstvolgende volgende editie van het gala zal plaatsvinden op maandag 24 oktober 2016, wederom in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Na het grote succes van het eerste Amateur Musical Awards Gala op 24 maart 2014, zag de organisatie zich aanvankelijk gedwongen om het bij één editie te laten. Het leek namelijk niet mogelijk om het grote aantal aangemelde producties op een goede manier door de vakjury te laten beoordelen. Nu hier toch een oplossing voor gevonden is, heeft het bestuur van de stichting Amateur Musical Awards groen licht gegeven voor een tweede editie.

De musicalproducties worden door de jury beoordeeld op basis van een videoregistratie, maar veel bestaande musicals mogen in verband met auteursrechten niet zomaar geregistreerd worden. De stichting Amateur Musical Awards is nu met de betrokken uitgeverijen overeengekomen dat er – louter t.b.v. beoordeling door de jury – alsnog een registratie van de meeste producties gemaakt mag worden.

Alle producties die voldoen aan het reglement en die worden gespeeld in het theaterseizoen 2015/2016, kunnen worden aangemeld bij de organisatie om kans te maken op een award. De aanmeldingsprocedure zal tzt. volledig beschreven staan op www.amateurmusicalawards.nl

De aangemelde producties worden bekeken door de nominatiecommissie, die in september 2016 de nominaties bekend zal maken. De vakjury kiest hieruit de winnaars, die op 24 oktober tijdens het gala bekend worden gemaakt. De vakjury bestaat ook nu weer uit Marianne van Wijnkoop, Anouk van Nes, Daniel Cohen en John ter Riet, onder deskundig voorzitterschap van Jacques d’Ancona.

Net als in 2014 zullen alle genomineerden worden uitgenodigd om een gedeelte van hun prestatie te laten zien tijdens het gala. Destijds stonden er meer dan 250 genomineerden op het toneel van de Wim Sonneveldzaal – een unicum! De awards werden uitgereikt door onder meer André van Duin, Jon van Eerd, Stanley Burleson, Gerrie van der Klei, Karin Bloemen en Pia Douwes. Welke prominenten in 2016 de awards zullen uitreiken, maakt de organisatie in de maanden voorafgaand aan het gala bekend. De presentatie ligt in elk geval wederom in handen van theaterdier Erik Brey.


Bron: Stichting Amateur Musical Awards, Datum: 11-02-2015

Sandra Mattie vervangt Sanne Vogel in ‘De verleiding van een moordvrouw’
Actrice Sandra Mattie vervangt Sanne Vogel in de toneelvoorstelling ‘De verleiding van een moordvrouw’ van Rick Engelkes Producties. Sanne Vogel, die haar rol deelt met Nienke Römer, zou op 4 februari jongstleden haar eerste voorstelling spelen. Wegens gezondheidsredenen werd dit moment echter uitgesteld. Römer, die eigenlijk ‘parttime’ het toneel op zou gaan, heeft tot nu toe alle voorstellingen gespeeld. Op doktersadvies is vandaag in goed overleg besloten dat Vogel niet meer zal deelnemen aan de theatertournee. Sandra Mattie wordt zo snel mogelijk klaargestoomd en speelt naar verwachting haar eerste voorstelling op 21 februari 2015.

Producent Rick Engelkes vindt het vervelend Vogel te zien gaan. “Natuurlijk is het spijtig om afscheid te moeten nemen van Sanne, maar gezondheid gaat voor alles. Ze moet nu even aan zichzelf denken en veel rust nemen. Hopelijk is ze dan snel weer de oude! Gelukkig hebben we in Sandra Mattie een meer dan waardige vervanger gevonden. Zij zal zo snel mogelijk starten met repeteren en ik heb er het volste vertrouwen in dat zij een geweldige ‘Deborah’ gaat neerzetten.”

Na haar afstuderen aan de Toneelschool van Amsterdam, speelde Sandra Mattie onder meer rollen bij Toneelgroep Amsterdam, het Ro Theater, Toneelschuurprodukties, Het Noord Nederlands Toneel en Van Den Ende Theaterprodukties. Bij Hummelinck Stuurman Theaterprodukties stond zij op de planken met ‘Heren van de thee’, ‘Vincent en Theo’ en ‘De Kleine Zielen’ en ‘De Passievrucht’. Afgelopen seizoen speelde Mattie bij Theatergezeldschap Suburbia in ‘Hebriana’ en aankomende zomer zal zij daar de rol van Yvonne vertolken in de voorstelling ‘Ploegen’.

In de duivels geestige komedie ‘De verleiding van een moordvrouw’ draait het om Nicky (Camilla Siegertsz), Deborah (Nienke Römer/Sandra Mattie) en Molly (Sarah Chronis) die al jaren het één en ander tolereren van hun echtgenoten. Als tijdens een van de maandelijkse dinertjes hun (ongeziene) mannen in de eetkamer golf spelen, nemen de vrouwen elkaar voor het eerst in vertrouwen en onthullen zij alle drie dat hun huwelijk zich op de rand van de afgrond begeeft. Nicky's echtgenoot is aangeklaagd voor verduistering, Molly's echtgenoot stalkt haar elke seconde van de dag en Deborah haar man gaat haar verlaten voor een andere vrouw. De vrouwen zijn hun kerels behoorlijk beu. Als de mannen zichzelf per ongeluk insluiten in de pas geïnstalleerde vrieskast, worden de vrouwen geconfronteerd met een wel heel macabere beslissing. Zullen ze hun mannen voor eeuwig in de kou laten staan, of hen toch maar ontdooien?
‘De verleiding van een moordvrouw’ is tot en met 11 april 2015 te zien in de Nederlandse theaters.


Bron: Persbericht, Datum: 10-02-2015

Meesteracteur Pip Utton voor het eerst als vrouw in magistraal solotoneel
Meesteracteur Utton onthult in het magistrale Engelstalige solotoneel ‘Playing Maggie' de keerzijde van de medaille van de legendarische politicus Magaret Thatcher. Utton is als geen ander in staat om bijzondere historische figuren uit de wereldgeschiedenis tot leven te laten komen op het toneel. Na onder meer Adolf, Churchill, Chaplin, Dickens en Casanova transformeert de meesteracteur zich nu voor het eerst in twintig jaar tot vrouw! In tegenstelling tot wat het geval was bij Thatcher, is Engeland unaniem over de kwaliteiten van de acteur. Hij wordt dan ook gezien als een “national treasure”. In de afgelopen jaren heeft Utton in Nederland een trouwe schare fans opgebouwd. ‘Pip Utton’s Playing Maggie’ is van dinsdag 3 maart tot en met zondag 29 maart 2015 te zien in de Nederlandse theaters.

Pip Utton begon 20 jaar geleden met het schrijven en uitvoeren van zijn one-man-shows. Sindsdien heeft hij wereldwijd verschillende prijzen gewonnen en heeft hij een reputatie opgebouwd als één van de beste schrijvers en uitvoerders van solo-theater. Begonnen als deskundige op het terrein der edelstenen, besloot hij in 1996 professioneel acteur te worden. Sinds die tijd speelde hij Salieri in ‘Amadeus’, Sir Toby Welch in ‘Twelfth Night’, Edmund Kean in ‘Flashes of Lightning’ en Falstaff in ‘Henry IV part 1’, waarvoor hij de Best Actor Award kreeg. Hij brak definitief door met zijn portret van Tony Hancock in Hancock’s ‘Last Half Hour’. Deze productie stond vier seizoenen lang op het Edinburgh Festival en ook een maand lang in het Pools Nationaal Ballet Theater in Warschau. Pip Utton schrijft, produceert en toert met een gemakkelijk opgezet en toegankelijk drama dat direct tot het publiek spreekt. Zijn doel is niet alleen om te entertainen maar ook het stimuleren van de “grijze massa”.


Bron: Persbericht, Datum: 09-02-2015

Katie Mitchell regisseert bij Toneelgroep Amsterdam
Met Katie Mitchell voegt Toneelgroep Amsterdam een visionaire maker toe aan haar internationale palmares van zich onderscheidende regisseurs. Naast Ivo van Hove werkt het gezelschap samen met internationaal gerenommeerde regisseurs als Thomas Ostermeier, Grzegorz Jarzyna, Johan Simons, Luk Perceval, Krzystof Warlikowski, Guy Cassiers, Suzanne Kennedy en Simon Stone.

De Britse regisseur Katie Mitchell (1964) maakt zowel klassieke tekstvoorstellingen als extreem filmische voorstellingen. Haar werk is eigenzinnig en internationaal. Ze werkt o.a. voor grote huizen als The National Theatre, De Nederlandse Opera, The Young Vic, Schaubuehne Berlin, The Royal Court Theatre, Schauspielhaus Hamburg en Salzburger Festspiele.

In haar regies legt ze de vinger op plekken waar het in de maatschappij wringt en schuurt: van oorlog en misbruik tot de actuele milieuproblematiek. “Uniek is dat ze deze thema’s radicaal benadert vanuit de blik van een vrouw. Haar producties dragen een heel persoonlijke stempel waarbij ze eerder in de innerlijke wereld van personages en teksten is geïnteresseerd dan de buitenkant ervan”, aldus Ivo van Hove.

Het werk van Katie Mitchell staat van 4 januari tot en met 4 april centraal in het festival Brandhaarden in de Stadsschouwburg Amsterdam. Mitchells eerste TA-regie is in seizoen 16|17 te zien.


Bron: Toneelgroep Amsterdam, Datum: 05-02-2015

Howard Komproe brengt bekende namen samen voor derde editie de ‘LULverhalen’
Na het succes van de eerste twee edities van de ‘LULverhalen’ heeft initiatiefnemer Howard Komproe besloten een derde keer met een groep bekende mannen het theater in te duiken met de populaire formule boordevol testosteron: de ‘LULverhalen 2015’!

Ook dit seizoen slaagt Komproe er in een mooie line-up te presenteren. De volgende mannen maken deel uit van de LULverhalen 2015: Bram Bakker, Frits Barend, Vincent Bijlo, Mike Boddé, Daniel Boissevain, Boozy, Sjaak Bral, Dennis van der Geest, Goeroes Zonder Grenzen, Maxim Hartman, Jan Heemskerk, René van Meurs, Rick Moorman, Erik van Muiswinkel, Martijn Oosterhuis, Jan J. Pieterse, Prem Radhakishun, ReaZun, Marco Roelofs, Art Rooijakkers, Henkjan Smits, Gijs Staverman, Henk van Straten, Leo Verheul, Leon Verdonschot, Jan Jaap van der Wal en Eddy Zoëy. Dit seizoen is de namenlijst korter dan die van voorgaande edities. Dit betekent dat de heren vaker op het toneel zullen staan. De ‘LULverhalen 2015’ is vanaf 25 maart te zien in de Nederlandse theaters.

De naam van de voorstelling laat weinig te wensen over; de ‘LULverhalen’ is theater gemaakt door echte mannen. In 2012 viel het initiatiefnemer Howard Komproe op dat er veel theatervoorstellingen voor vrouwen werden gemaakt. Hij vond het de hoogste tijd dat er eens een mannelijke tegenhanger kwam van al die Gesluierde-, Hormoon-, Vagina- en Overgangsmonologen! Hij verzamelde 83 bekende mannen om zich heen en de ‘LULverhalen’ was geboren. Na succesvolle tournees in Nederland, uitverkochte voorstellingen op de Nederlandse Antillen en optredens op grote Nederlandse festivals komt de ‘LULverhalen’ terug naar het theater.


Bron: Persbericht, Datum: 04-02-2015

Nico Dijkshoorn solo het theater in met ‘Vuig’
Nico Dijkshoorn treedt graag op. Naast een viskraam, op een verjaardag, voor die en die omdat zus en zo jarig is geweest, voor zwakke zeehonden, op een booreiland, langs de A1 maar toch het allerliefst in het theater. Na de succesvolle shows ‘Ook voor vrouwen’ (samen met Leon Verdonschot) en ‘Matennaaiers’ (samen met Ronald Giphart) durft Nico het eindelijk alleen.

Nou ja, alleen. Met zijn band The Hank Five. Niets staat vast maar houd rekening met razende gedichten, eigen liedjes, dansjes, iets met poedels, uitwisselen van recepten en voorlezen in het licht van een klein lampje. Het schuurt, het kraakt en het beweegt Nico Dijkshoorn speelt ‘Vuig’. Vanaf 3 maart in het theater.


Bron: EB Theater, Datum: 02-02-2015
nieuwer< >ouder nieuws
Artikelen Theaterjournaal RSS
meer artikelen...
Advertentie
redacteuren
gezocht
In première
21-02 Biggels en tuiten
21-02 Zout op mijn huid
22-02 Nijntje viert feest
22-02 Joris en de draak
23-02 Vive la France
23-02 De vrek
24-02 Tamerlano
25-02 Alcina
27-02 Porgy and Bess
28-02 Kruit!
meer premières...
Advertenties
Theaterjournaal.nl plaatst cookies van Facebook/Twitter/Google/LinkedIn (lees meer). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig: toestaan / weigeren.