Theaterjournaal hoofdpagina
Artikel

Sister Act [Joop van den Ende Theaterproducties]

Regie: Carline Brouwer. MUSICAL

Met ‘Sister Act’ heeft het AFAS Circustheater in Scheveningen gegarandeerd weer een nieuwe hit binnen de (klooster)muren. Deze “goddelijke musical” veroverde eerder al Londen en New York en nu is de show eindelijk in Nederland te zien. Een heerlijke feel good-musical vol swingende nonnen, glitterkostuums en veel humor.

Sister Act
Copyright Roy Beusker
De musical ‘Sister Act‘ is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 met Whoopi Goldberg in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in het Philadelphia van de jaren ‘70. Deloris van Cartier is een nachtclubzangeres met grootse ambities. De eerste problemen dienen zich aan als ze er per ongeluk getuige van is dat nachtclubeigenaar Curtis iemand vermoordt. Deloris moet onderduiken en de politie vindt een veilige plek voor haar in een klooster. De uitbundige Deloris moet een habijt aan en moet zich zien te handhaven binnen de strenge kloosterorde. Ondanks alle cultuurverschillen weet ze het saaie nonnenkoor om te toveren tot een swingend gospelkoor. De verwikkelingen in het klooster komen tot een kookpunt als Deloris en de nonnen een schnabbel bij de paus weten te scoren.

John Travolta
Sister Act
Copyright Roy Beusker
In ‘Sister Act‘ mag de top van de Nederlandse musical aantreden. Carolina Dijkhuizen speelt de rol van de hysterische Deloris. Dijkhuizen speelde al vaker in Scheveningen, in zowel ‘Aïda‘ als ‘The Lion King‘, maar mag nu eindelijk haar eerste eigen hoofdrol spelen. Ze heeft een stem als een klok en is lekker over de top. Simone Kleinsma is de strenge moeder-overste. Zij heeft de leukste teksten en daarnaast ook een paar mooie solo‘s. Stanley Burleson heeft als Curtis niet zo heel veel te doen, maar speelt zijn foute rol wel met het grootste gemak. Opvallend is overigens dat dit zijn derde rol op rij is als nachtclubeigenaar, na ‘La Cage aux Folles‘ en ‘Miss Saigon‘. Frans Mulder is erg grappig als Monseigneur O'Hara, een geestelijke die zich gaandeweg de voorstelling steeds meer als een John Travolta gaat gedragen.

Teringzooi
Sister Act
Copyright Roy Beusker
De vertaling van Martine Bijl heeft veel humor en grappige vondsten, waarvan de meeste goed gelukt zijn. Het contrast tussen glitter & glamour girl Deloris en de stijve nonnen wordt natuurlijk tot aan het eind toe uitgemolken, maar is daarom niet minder grappig. Moeder-overste ziet het vooral als een beproeving van God dat ze opgezadeld wordt met een ordinaire haaibaai die het klooster binnen komt vallen met de woorden “Jezus Christus, wat is het hier een teringzooi“. Soms komt Deloris wel erg dom over, zoals de keer dat ze vraagt of het klooster een aparte rokersruimte heeft. “Ja, in de hel” is het antwoord van moeder-overste. Zoals we gewend zijn van de producties in het AFAS Circustheater zijn ook nu decor en kostuums weer indrukwekkend. Een enorm Mariabeeld, glas-in-loodramen maar ook glitterhabijten en pijen in hysterische kleuren. Misschien niet allemaal even smaakvol, maar precies passend in het plaatje van dansende nonnen. Amen.Artikel informatie
Redacteur: Ingrid Geubel
Gezien: 16-03-2013 in AFAS Circustheater in Scheveningen
Speelperiode: tot en met 10-08-2014 
Cast:
 • Caroline Dijkhuizen
 • Simone Kleinsma
 • Stanley Burleson
 • Edwin Jonker
 • Christanne de Bruijn
 • Frans Mulder
 • Irene Kuiper
 • Esmée van Kampen
 • e.a.
meer...
Tekst:
 • Cheri Steinkellner
 • Bill Steinkellner
meer...
Vertaling/bewerking:
 • Martine Bijl
meer...
Muziek:
 • Alan Menken
meer...
Meer artikelen van deze toneelgroep: meer...
Artikelen Theaterjournaal RSS
meer artikelen...
In première
meer premières...
Nieuws
meer nieuws...
Advertenties
Theaterjournaal.nl plaatst cookies van Facebook/Twitter/Google/LinkedIn (lees meer). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig: toestaan / weigeren.