Artikel

Lucy. Een monsterproces [Theatergroep Toetssteen]

Regie: Floor Maas. TONEEL

Lucy. Een monsterproces
Copyright Boy Hazes
De voorstelling 'Lucy. Een monsterproces' heeft in het begin bij vlagen wat weg van een detective. Een rechercheur gaat langs bij een bibliotheek (verdachte had boeken geleend over seriemoordenaars), bij haar vriend op de sportschool (had hij dan niets gemerkt?) en bij haar opa (ze zal hem toch niet de verkeerde medicijnen geven?). Het toneelstuk is gebaseerd op het proces tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. die in 2004 werd veroordeeld tot levenslangs wegens zeven moorden en drie pogingen daartoe. Verwacht geen reconstructie, want theatergroep Toetssteen greep deze spraakmakende zaak met beide handen aan om een toneelstuk te maken over de subjectieve kanten van onze rechtspraak.

Hans van Hechten, voormalig psycholoog in een Tbs-kliniek, schreef het script. Waar hij de nadruk op heeft gelegd, en wat er na alle detectiveverhalen uiteindelijk in de rechtszaal naar voren komt, is dat er geen keihard bewijs is. Het is een gevoel en dat kan je ook de andere kant op beredeneren, laat hij in het toneelstuk merken. Het publiek gaat hoe dan ook nadenken over de rechtszaak tegen Lucia de B. Desondanks is het verhaal van Lucy niet heel sterk. Maar uiteraard was het ook niet de bedoeling dat Van Hechten als een soort Peter R. de Vries met nieuwe bewijzen zou komen.

Betoog
Lucy. Een monsterproces
Copyright Boy Hazes
En dus blijft het verhaal een beetje hangen. Dertien acteurs staan wel hun best te doen, maar komen door versprekingen niet altijd goed over en doordat sommige scènes van elkaar worden gescheiden door een deur open en dicht te doen levert dat vaak een lachwekkende situatie op. Esther Werneke als Lucy weet een vrouw neer te zetten waar je weinig grip op krijgt; soms grofgebekt, soms lief, maar altijd onvoorspelbaar. David Pullen die haar psycholoog speelt, groeit in zijn rol. Aanvankelijk maakt hij weinig indruk, maar in de rechtszaal staat hij zijn mannetje. Met zijn betoog waarin niet veel spannends naar voren komt, weet hij toch de aandacht van het publiek vast te houden. Op dat moment is ook het toneelbeeld goed uitgevoerd. De verwachtingen waren misschien iets te hoog voor deze voorstelling. Nadat Toetssteen met toneelstukken over het koningshuis landelijke bekendheid kreeg, is de theatergroep nu iets te hard van stapel gelopen.
Artikel informatie
Redacteur: Nathalie van Eck
Gezien: 08-02-2008 in Theater De Engelenbak in Amsterdam
Speelperiode: tot en met 16-02-2008

Artikelen Theaterjournaal RSS
meer artikelen...
Advertentie
redacteuren
gezocht
In première
24-04 Solo
29-04 Verlichtinglight
02-05 Ubu
07-05 Turandot
07-05 Gif
08-05 Sondheim 80 Festival
08-05 Onder controle
Nieuws
meer nieuws...
Advertenties
Contact Nieuwsbrief Hoofdpagina Zoeken

Theaterjournaal RSS Theaterjournaal Twitter
© 2007-2010 Theaterjournaal